19 Δεκεμβρίου 2018

Σακχαρώδης διαβήτης και σωστή διατροφή

Για τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη είναι καθοριστική η σωστή διατροφή γιατί:
  1. Συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα
  2. Μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ειδικά όταν ασθενής βρίσκεται σε αγωγή με ινσουλίνη
  3. Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
  4. Συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα
  5. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  6. Προκαλεί, όταν είναι απαραίτητη, την επιθυμητή απώλεια βάρους
  7. Εξασφαλίζει και βελτιώνει γενικότερα την υγεία
Για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή:
  • Δεν πρέπει να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες γιατί αποτελούν τη βάση της διατροφής στα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, αμυλούχες τροφές ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τις κυριότερες πηγές υδατανθράκων.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι προτιμότερα για τους διαβητικούς ασθενείς, δεν έχουν όμως και λιγότερες θερμίδες .
  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές απορροφούνται βραδύτερα και δεν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, γι’ αυτό πρέπει να καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα στο διαιτολόγιο των διαβητικών.
  • Να αποφεύγετε τα ολόπαχα λιπαρά τυριά και τα λιπαρά κρέατα. Επίσης είναι σημαντικό να μην τηγανίζετε συχνά.
  • Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν τρία κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα μικρά γεύματα την ημέρα
  • Μην μένετε νηστικοί για πολλές ώρες γιατί η παρατεταμένη νηστεία δεν βοηθάει στην καλή ρύθμιση του σακχάρου.
  • Η σωστή διατροφή απαιτεί αυξημένες ποσότητες ασβεστίου (λόγω μείωσης της οστικής πυκνότητας) και σιδήρου (λόγω συχνών αναιμιών). Καταναλώστε ημίπαχα γαλακτοκομικά και άπαχο κόκκινο κρέας.
  • Φροντίστε για την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών
  • Η Βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως σολομός, σαρδέλες και εμπλουτισμένο γάλα ενώ συντίθεται και με (ασφαλή) έκθεση στον ήλιο.
  • Η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C αποτελούν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τις βρίσκουμε στις πιπεριές, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, τα μούρα, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τις ντομάτες, τα φυτικά έλαια, τις φυτικές μαργαρίνες
  • Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ βρίσκονται στα σκουροπράσινα λαχανικά, αυγά, ξηρούς καρπούς αλλά και στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μειώστε την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα και αποφύγετε τα επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα. Γενικά συστήνεται λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα.
  • Να καταναλώνετε φρέσκα τρόφιμα και να αποφεύγετε τα έτοιμα και “γρήγορα” φαγητά.
  • Να ακολουθείτε σωστό διαιτολόγιο, ανεξάρτητα από φαρμακευτική αγωγή και να μην καταφεύγετε σε στερητικές δίαιτες
  • Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σημασία της άσκησης και της σωστής ενυδάτωσης σε καθημερινή βάση.
Κοκολάκη Ανθή
Γενικός Ιατρός ΚΥ Βύρωνα
 
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα